May 18 2024 06:47:04
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3

· Piloti on-line: 1
CSW_Rannisokol

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Magnety pro HALL - průměrově polarizované?
AH_Cutora
Zdar,

Mám dotaz ať neobjevuji Ameriku. Předpokládám, že sehnat průměrově orientované magnety vhodné pro Hally do pedálů a na otočné páky je problém. Jak řešíte náhradu?

Napadají mě dvě řešení, ještě jsem je nevyzkoušel. Nebo máte jiné odzkoušené řešení?

proks-martin.cz/il2sturmovik/magnety-konfigurace.png

Dík za info
 
310_cibule
S hally ti neporadím, ale obrázky musíš nejdříve někam uploadnout a sem pak jen dát link. SVK úložiště pro obrázky neposkytuje : )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
LesniHU
takovehle magnety?
 
AH_Cutora
Jop, dík Hu. Asi holt poprvé v životě prubnu aliexpres.
Stejně asi ale zkusím pro srandu tu podložku, pár neodymů ze starých CDromek mám.

Ad obrázky, mě se ten obrázek zobrazuje. Jsem ho nahrál na web a link sem dal do tagu a normálně se mi obrázek zobrazuje. Můžete mi někdo potvrdit jestli ho také vidíte nebo ne?
 
Richi
Nějaké diametry mají třeba i tady:
https://www.unima...tral_z711/

Obrázek vidím.
 
LesniHU
Obrazek vidim, ale nepochopil jsem ho. To potrebujes na neco navlect, ze resis podlozku? Ja jsem vzal kus dreva radove nasady od kostete, provrtal skrz nej diru prumeru magnetu a do te diry z kazde strany jeden magnet zastrcil. Cidlo se otaci uprostred v kolmo navrtane dire. Pokud jde o me, delal jsem to v ruce a tudiz to neoplyva mechanickou presnosti. Elektricky to funguje bezvadne.
Nemam duveru v to, ze zelezna podlozka uzavre obvod tak, aby to cidlo spolehlive cetlo magneticke pole *z te podlozky*.
Pokud uz podlozku a tu na neco navlekat, proc ty magnety neprilepit z boku, opacnymi poly nahoru a nechat otacenim nebo nejakym jinym pohybem priblizit k senzoru jeden nebo druhy?
A vubec, proc v dnesni dobe kutit cidlo. Na cem to bude pripojeny k pocitaci, teensy/xinput, nejake arduino, stm+freejoy? Nebylo by lepsi koupit za ctyri dolace magneticke cidlo s I2C vystupem na breakout boardu?
 
Hot_Dog
Radiálně polarizovaný magnet je na hovno, je to strašně citlivý na vzdálenost tý sondy od magnetu, měl sem je dřív, používal sem je v prvních konstrukcích svých trim-boxů, never moreŠklebící se

Oba tvé nákresy sou taktéž špatně, ani jeden by moc dobře nefungoval, přesně jak píše HU, ta magnetizace podložky je víc zbožný přání, než realita...

Udělej to následujícím způsobem, funguje nádherně: (Samozřejmě musíš ty magnety otočit tak, aby byly stejnýmy póly k sobě, tedy dejme tomu aby v jedný krajní poloze "tlačil" kladný pól z jedný strany sondy a v druhý krajní poloze opět "tlačil" kladný pól, ale opačným směrem skrz sondu...)

i.ibb.co/Sws0M2M/WP-20191208-10-36-24-Pro.jpg
 
310_cibule
Aha, tak já ho nevidím. Ani s brýlemi. Stejně jako jsem neviděl jakýsi tvůj předchozí (jen neaktivní odkaz proks-martin.cz/il2sturmovik/magnety-konfigurace.png). Všechny ostatní zde ano. Tak nevím.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
AH_Cutora
Dík za praktické informace.

Odbočka:
Vědět na Hanasletu že se zase znova zblázním a začnu znova lítat - zatím offline, protože bez nohou a trimů je to vopruz, musím dobastlit aspoň ty nohy - a bastlit HW, tak tě LesníHU vyzpovídám pořádně. V tomhle jsem podobná krevní skupina jako ty asi. No známe se už nějakou dobu.

Pořídil jsem 3 kusy Arduino Pro Micro + 12 kusů KY-024. Nějaké neodymy mám, tak spekuluju jak to nejlépe dát dohromady. Arduino jsem dnes večer napájel a teď naprogramoval přes MMJoy2, hally fungují parádně. Akorát mi to nechce nastavit mnou nadefinované označení herního zařízení. V setupu mmjoy2 vidím co jsem si nastavil, arduino se tváří že jméno nastavilo a je vidět, ale v joystick settings furt vidím jen MMjoy2. Až tam budu mít všechny 3, tak nebudu vědět který je nohy, engine managemet a který trim+flaps, který z toho mám kalibrovat...

Zpět k magnetům.
V podstatě všechny analogové ovladače chci udělat stylem otočné osy. Takže logicky se zaměřuju na rotační konstrukce. Ta podložka mi právě přišla jako dobrý nápad, že zajistí uzavřený a homogenní magnetický tok. Že budu schopen snadno najít cca střední fyzickou hodnotu sestavy senzoru, abych měl od střední polohy páky cca symetrický chod. Chci co nejméně dohánět kalibračníma křivkama - to je vždycky vopruz ladit.

Hmm, ale jestli rotační analogová HALL sestava stojí 4 doláče, tak to jsem nevěděl. To jsem se na to KY-024 mohl vykašlat a měl bych to rovnou zapouzdřené a se základní mechanickou konstrukcí hotové. No nic, takhle je to aspoň větší zábava si bastlit od základů...

Dodatek - jo díky Hot-Dogu (že by BSG75?) taky jednoduchá konstrukce. Zkusím. V lineáru si to umím představit dobře, v tom natočení mi přijde že siločáry budou v konečném důsledku mít na senzoru hodně nelineární průběh. Ale možná se pletu, budu to muset vyzkoušet jak se to chová.

Ad Cibule. ahoj chlape! Ty odkazy jsou funkční, máš asi něco s nastavením prohlížeče.
Upravil/a AH_Cutora dne 23-07-2021 23:32
 
Richi
Nebylo by lepsi koupit za ctyri dolace magneticke cidlo s I2C vystupem na breakout boardu?


Pokud bys LesníHu, nebo někdo jiný, měli chvilku a sestoupili z výšin vědění až ke mě, k totálnímu idiotovi na elektroniku a poradili mi prosím, o čem že je to řeč a ukázali mi co je to celé cizí pojmenování a kde to koupit - když nevím co hledat, tak nic nenajdu - byl bych také vděčen.
Já si objednal nějaké železné součástky z Ali abych nějakou tu trim krabičku + vypínače udělal, ale tohle je mi zcela cizí.
Nicméně, kluka přes Arduino a elektroniku mám, já se pustím jen do stavby po mechanické stránce.
Chápu funkci Hallova senzoru, ale chtěl bych jestli je možné nějaké čidlo, ke kterému jen připojím dráty. Podobně jako k potenciometru, takže žádné ladění polohy čidla nebo magnetu jako třeba u Happyho, kde to KY-024 my připadá dost podobný způsob. Takový "jé, to je blízko a teď zase moc daleko".
Ono u všeho jsou ještě různě V, mA nebo Ohmy, no prostě Španělština. Úsměv
 
alfik
310_cibule napsal:

Aha, tak já ho nevidím. Ani s brýlemi. Stejně jako jsem neviděl jakýsi tvůj předchozí (jen neaktivní odkaz proks-martin.cz/il2sturmovik/magnety-konfigurace.png). Všechny ostatní zde ano. Tak nevím.

To bude nějakým nastavením tvého kompu. Mebo nevíš jak se to "vochcává" na tzv. "blacknetu" Úsměv
Normálně označím tu adresu od toho proks... po to ...png, Ctrl+C, otevřu si novou záložku, klepnu do okýnka, Ctrl+V, enter - a voilá kde se vzal, tu se vzal, na štičí přání a mé přikázání, obrázek Úsměv
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
 
AH_Cutora
Zdar,

Richi, neshazuj se. Jsi prostě strojař a elektrika ti moc neříká. No a? Já jsem na tom podobně, jen k ní nemám až takovou averzi a beru to jako velké dobrodružství a zábavu se něco přiučit.

To co popisuješ že máš problémy je přesně to co říkám ty otravné potíže s naladěním aby ty věci chodily. Ideálně chceš a popisuješ něco takovéhohle (já v konečném důsledku také), ale je to relativně drahé. 13 dolarů za osu mi přijde dost a levnější jsem zatím nenašel. V provedení I2C nic podobného nedokážu najít - asi se blbě ptám.

https://www.aliex...89e51b82-3

Ale to je analog. To znamená +5V dovnitř, druhý fous zem a třetí fous signál. Signál jsou voltíky někde mezi zemí a těma vstupníma +5V, podle toho jak blízko je magnet - kam je otočená hřídelka. Arduino periodicky čte kolik voltíků je na tom analogovém drátku a podle toho tomu přiřadí číslo - třeba od 0 do 1024. 0V na drátku = arduino řekne číslo 0. Na signálním drátku +5V = arduino řekne číslo 1024. Jednoduché jako facka. Problém je v tom, že ten měřicí drátek když se objeví rušení, tak rušení ovlivní a rozkmitá ty voltíky na signálním drátku a arduino čte blbosti z toho rušení - ve výsledku v IL2 se osa klepe. V průmyslu se snaží analogovému přenosu signálu všichni vyhýbat - kvůli těm problémům s rušením, které se často objevuje a strašně blbě se odstraňuje.

I2C je digitální komunikace. Složitější, ale je to odolnější proti rušení. V průmyslu se kvůli rušení tohle používá na přenos signálu z čidel. Ale pro nás amatéry je to obvykle zbytečný luxus - navíc je to komplikace, elektronika a SW to I2C musí umět číst - a to nevím jestli MMJoy2 umí.

Dodatek. To KY-024 jsem zvolil pro své pokusničení ze dvou důvodů.
Jednak je to nejlevnější varianta co jsem našel. Analogové HALL čídlo jsem našel nejlevnější za cca 36 kč, ale to KY-024 celé stojí jen 28 kč!
Druhak k Hall senzoru bys měl ještě přidat stabilizátor napětí a kondenzátor aby jsi potlačil rušení. To KY-024 to už je komplet vše, výstup pohodlné piny pro připojení. S něčím takovým je pohodlná práce v porovnání se samotnou součástkou HALL senzoru.
Upravil/a AH_Cutora dne 24-07-2021 19:43
 
Richi
Njn, odbornou práci mají dělat odborníci. Na nějaké návody k Arduinu jsem koukal, ale uznal jsem, že až příjde čas, bude rychlejší dát někomu bankovku a jít v klidu na pivo.Úsměv
Mimochodem jsem našel docela zajímavý kousek na trim výškovky.

https://www.aliex...3b613de1-0
 
LesniHU
S MMjoy nemam zkusenosti, FreeJoy vypada, ze je to fork na lepsi board a umi prakticky stejne veci. S tim mam zatim zkusenosti kratke, ale veskrze pozitivni.

@Richi: zakladni otazka je, jestli chces stravit desitky hodin kutenim a ucenim se novych veci v prubehu stavby, nebo ne. Nebo spis kolik casu. Od toho se odviji pouziti jedne ze tri variant, koupim komercni produkt, udelam si neco sam a mam kamarada na nejake speciality, co resit nechci, udelam si vse. Pisu schvalne resit nechci a ne neumim, protoze cast takoveho projektu je nevyhnutelne spojena se zjistovanim novych veci. A druha, jestli je clovek ochoten nakupovat z Ciny, tj. levne s dlouhou dobou dodani.

Celkem hezky je zapojovani rozkresleno zde:
https://github.co...nection.md
nahore jsou klasicke potenciometry nebo hall senzor, ktery se chova podobne, a kdyz rozkliknes "Connection of sensor AS5600", tak tam je priklad hall senzoru, ktery je ale uz v cipu obalen elektronikou a komunikuje digitalne. V te jeho elektronice mohou (ale nemusi) byt pribaleny uzitecne veci jako omezovani sumu, kompenzace nelinearit a podobne.

Asi je treba se odrazit od pozadovaneho cile - kdyz je cilem mit kolecko na nastaveni osvetleni kabiny, se kterym se pohne dvakrat za vecer, neni duvod resit nic vic nez normalni levny a jednoduchy potenciometr. Pokud je to na knipl, ktery ma omezeny uhel otoceni a pohne se za vecer tisickrat, tak tam je vhodne pouzit neco jineho.

AH_Cutora napsal:
Druhak k Hall senzoru bys měl ještě přidat stabilizátor napětí a kondenzátor aby jsi potlačil rušení. To KY-024 to už je komplet vše, výstup pohodlné piny pro připojení. S něčím takovým je pohodlná práce v porovnání se samotnou součástkou HALL senzoru.
stabilizator napeti je na arduinu, solo hall tedy znamena jen jeden kondenzator u jeho nozicek, a v obou pripadech bych rozhodne pridal filtr signalu co nejbliz pinu arduina. Pokud to neni fyzicky velmi, ale velmi blizko. Jen RC primerene hodnoty postaci.

Hot_Dog napsal:
Radiálně polarizovaný magnet je na hovno, je to strašně citlivý na vzdálenost tý sondy od magnetu, měl sem je dřív, používal sem je v prvních konstrukcích svých trim-boxů, never moreŠklebící se
Jsi si jisty, ze jsi mel senzor vuci magnetu spravne orientovany?
 
Hot_Dog
LesniHU napsal:

jsi mel senzor vuci magnetu spravne orientovany?


AnoŠklebící se stačí si to představit, hallova sonda reaguje na intenzitu (a směr) magnetického pole, jak točíš tím radiálně magnetizovaným magnetem, tak samozřejmě měníš tu intenzitu, jenže v jakýmkoliv místě obvodu toho magnetu je ta intenzita samozřejmě závislá na tom, jak daleko máš tu sondu od pláště toho prstence magnetu...

Takle těma dvěma magnetama na podložce se to naopak velmi snadno nastavuje, pososváš magnety po podložce kde krásně držej, a když seš spokojenej, zafixuješ jejich pozici zakápnutím vteřiňákem... Co se nelinearity týče, ano je to nelineární, ale pokud použiješ větší/silnější magnety a dáš je blíž k sobě, je ta nelinearita spíše mírná a s ideálním stavem, kdy kraje sou více citlivé a středy méňe, stačí si představit ten průběh siločar... Jak to mám teď já, tak sem lítal na cca 40% exponenciály ve hře, teď už nelinearitu dělá sámsidewinder, takže ve hře mám nastaveno jen 0-20%...
 
310_cibule
alfik napsal:
To bude nějakým nastavením tvého kompu. Mebo nevíš jak se to "vochcává" na tzv. "blacknetu" Úsměv...


Děkuju Alfíku, to zkopírování do nového okna funguje. Stejně by mne zajímalo, čím to : )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
LesniHU
Hot_Dog napsal:

LesniHU napsal:

jsi mel senzor vuci magnetu spravne orientovany?


AnoŠklebící se stačí si to představit, hallova sonda reaguje na intenzitu (a směr) magnetického pole, jak točíš tím radiálně magnetizovaným magnetem, tak samozřejmě měníš tu intenzitu, jenže v jakýmkoliv místě obvodu toho magnetu je ta intenzita samozřejmě závislá na tom, jak daleko máš tu sondu od pláště toho prstence magnetu...
Aha, tak to to vysvetluje :-)
Hallovky se pro detekci otoceni pouzivaji jinak, umisti se tak, aby zustavaly ve stejne silnem magnetickem poli, ale pri otaceni osy se silocary vuci hallu otacely. Vzajemny uhel mezi silocarou a osou, na ktere detekuje hall, pak dava vyslednou hodnotu. Hall je umisteny "nad" stredem magnetu, pripadne mezi dvema magnety.
 
Hot_Dog
Muzes mi prosim ukazat/nakreslit, jak umistis/natocis analogovou halovu sondu k toroidnimu magnetu, radialne magnetizovanemu, tak, aby se pri oddalovani/priblizovani sondy k magnetu nemenila intenzita magnetickeho pole, ve kterem se prave hallova sonda nachazi a intenzita tak zalezela ciste na otoceni toho magnetu?????????????

Ja teda co vim, tak magneticka sila, stejne jako gravitacni, klesa dokonce se druhou mocninou vzdalenosti, takze je to vzdy na tu vzdalenost sonda-magnet extra citlive...
Upravil/a Hot_Dog dne 25-07-2021 18:00
 
Richi
LesniHU napsal:
@Richi: zakladni otazka je, jestli chces stravit desitky hodin kutenim a ucenim se novych veci v prubehu stavby, nebo ne. Nebo spis kolik casu. Od toho se odviji pouziti jedne ze tri variant ...


Ano, to jsi vystihl přesně. Nějak takhle taky přemýšlím a zvažuju pro a proti.
Mám rád když vím jak věci fungují, ale kolikrát je lepší vytáhnout bankovku a dostat co potřebuji než něco podělat. Úsměv
 
LesniHU
Hot_Dog napsal:

Muzes mi prosim ukazat/nakreslit, jak umistis/natocis analogovou halovu sondu k toroidnimu magnetu, radialne magnetizovanemu, tak, aby se pri oddalovani/priblizovani sondy k magnetu nemenila intenzita magnetickeho pole, ve kterem se prave hallova sonda nachazi a intenzita tak zalezela ciste na otoceni toho magnetu?????????????

Ja teda co vim, tak magneticka sila, stejne jako gravitacni, klesa dokonce se druhou mocninou vzdalenosti, takze je to vzdy na tu vzdalenost sonda-magnet extra citlive...
Protoze hallovka se nebude priblizovat ci oddalovat, bude zustavat stale ve stejne silnem poli.

Predstav si, ze polozis magnet pred sebe na stul, jednim polem k sobe, druhym od sebe. Magneticka silocara nad magnetem pujde ve smeru k sobe - od tebe, a v jednom bode, nad stredem magnetu, bude vodorovne. V tom bode umistis cidlo. Vysku si vyberes podle toho, jakou intenzitu pole potrebujes (citlivost cidla a sila magnetu). V neutralni poloze bude smer, ve kterem detekuje cidlo, presne vodorovne zprava doleva. Cidlo tudiz v te chvili vidi nulovou intenzitu magnetickeho pole. Kdyz magnet na stole pootocis kolem jeho stredu, kolem svisle osy, cidlo bude stale ve stejne silnem magnetickem poli, stale nad stredem magnetu, ale silocary nebudou kolmo na smer cidla, tudiz cidlo uvidi magneticke pole, jednim ci druhym smerem, podle smeru natoceni magnetu. Vystup odpovida sinu uhlu.
V zasade chces tri na sebe kolme smery, jeden bude osa zarizeni, kolmy na to bude spojnice polu magnetu a kolma na obe bude smer cidla. Kdyz podel osy zarizeni budes menit vzajemnou polohu magnetu a cidla a tedy ten treti pravy uhel uz nebude pravy, nebude uz v danem smeru nulova intenzita magnetickeho pole.
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

15-05-2024 22:10
2 z 16 snad to stihnu na termín. Ale ty pruhy jsou děs.

15-05-2024 21:49
Nesnáším proužky o šířce 46 cm! Děs. A ani jeden to nemá stejně!

09-05-2024 09:43
Thou shalt not bear false witness.

08-05-2024 22:45
A nebo naopak? Takove "you" je i pro jednotne cislo a preklada se jako "ty"?

07-05-2024 20:34
Angličané si jenom vykají. Takove "you" je i pro množné číslo. Tedy v češtině se vždy překládá jako "vy".

06-05-2024 11:24
Ještě Paulusi napiš že "takoví angličané si jenom tykaji." Úsměv

05-05-2024 18:15
Ale hovno. Co je správné, určuje společnost a její kultura.

03-05-2024 11:15
Vykání je následek nepochopení formy vlády pozdních římských císařů. Koncem Římského císařství spoluvládli čtyři vládci. Proto byli oslovován jako celek. Tykání je správné.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

29-04-2024 20:53
Tem Teamspeak jedete trojku nebo pětku? Mně se nechce nikam registrovat.

34,900,622 návštěv