May 18 2024 07:17:20
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 8

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
HUuv vylet do sveta tlacitek, spinacu a prepinacu
LesniHU
V posledni dobe jsem se trochu zasobil, nez se bude platit EU vypalne, a tak muzu porovnavat. Mozna se stale najde nekdo, kdo si vyrabi podobne blbustky a komu se porovnani a tipy mohou hodit.

K popisum budu davat linky, ktere povazujte za ilustracni ve smyslu, ze dany shop nemusi byt nejlepsi prodejce a nemusi to byt ten, odkud jsem to kupoval ja. Jen nyni poskytuje vhodne ilustrace.

Polooficialni slovnik, pro hledani behem nakupu:
mikrospinac - zmacknete ho, cvakne, spoji kontakty
tlacitko - necvaka. A nebo se to pouziva jako obecny pojem kryjici i mikrospinace.
toggle - zmacknete ci prepnete to a zustane to v dane poloze. V cine obcas znaceno jako "with lock".
momentary - vraci se zpet a je tudiz sepnute, jen dokud ho drzite. V cine obcas znaceno jako without lock.
MOM-OFF-ON a podobne znaceni: pozice prepinace (zde tri), OFF znamena, ze nic nepropojuje, ON ze neco propojuje a packa v te poloze zustava (toggle) a MOM propojuje, ale tu polohu nedrzi nedrzi (momentary)



PREPINACE
Zacneme zlatym standardem, studenovalecny rusky prepinac.
https://www.ebay....4916745542
K dostani z prebytku napriklad z Ukrajiny, pripadne se pry nekde u nas vyrabi repliky, s oblibou pouzivane v ultralightech. Protoze je staven tak, aby prezil atomovou valku, je bytelny az tak, ze potrebuje podobne bytelne uchyceni. Vzhledem k tomu a k cene (stokoruny) pro nas tezko pouzitelny. Je ale treba rici, ze za svoje penize dostanete odpovidajici protihodnotu: poctivy kov, 20A (!), fosforovy bod pro pouziti ve tme a hlavne hrejive vedomi, ze jen nahodou tento konkretni kus skoncil u vas a ne ve skutecnem bitevnim vrtulniku :-).

Cinsky poter, aliexpress:
https://www.aliex...55763.html
https://www.aliex...85586.html
https://www.aliex...10150.html
z druhe strany skaly, to nejlevnejsi, co se da poridit. Pry 125V, 6A, ale nemel bych odvahu pustit do nej ani to napeti, ani proud, natoz oboje najednou. Mam tri verze, klasicky prepinaci dvoupolohovy, tripolohovy a tripolohovy, ktery se sam vraci do stredove polohy. Koupil jsem je umyslne s rozdilnou packou, aby sly rozlisit poslepu. Za tu cenu slusny kup. Dvoupolohove s kratkou packou funguji vyborne, dlouhe packy maji tendenci se viklat ze strany na stranu (pokud jsme narocni...), coz je asi zpusobeno i delkou packy i tim, ze stredovou polohu nedrzi pruzina zdaleka takovou silou jaka je u dvoupolohoveho. Celkove hodnoceni: vyborne

otocny spinac, dvanactipolohovy:
https://www.gme.c...
mechanicky funguje bezvadne, na jeho kulatou osicku je problem najit vhodny hmatnik. Ne, ze by nebyly, jen vypadaji jak na meraku z padesatych let. Existuje i sestipolohova verze, ktera spina dve nezavisle sestice, a dalsi. Nevyhoda: no, kdybych byl narocny, tak reknu cena/vykon. Skoda, ze neexistuji levne, jednoduche dvou ci tripolohove otocne prepinace.

TLACITKA
Zacneme tim nejbeznejsim a nejlevnejsim: mikrospinac 5*5
https://www.gme.c...03xg-t-smd
vyraben v miliardovych poctech a pouzivan uplne ve vsem. Da se koupit s ruznou delkou hmatniku. Pro nas dve nevyhody, potrebuje kolem sebe velky pus plastu, aby sel normalne mackat, coz se podomacku spatne vyrabi, a potom, vse, co muzete ocekavat, je milimetrovy zdvih a cvaknuti. Nic moc.

Gumove drobne
https://www.aliex...24707.html
Koupil jsem, protoze jsem potreboval neco maleho a odlisneho od ostatnich, co se da pouzit ve velkem poctu. Cena byla proto dulezity aspekt. Pri mackani trochu podobny pocit jako u tlacitek dalkoveho ovladani, jen jsou tvrdsi. To je pozitivni, protoze se daji dobre nahmatnout poslepu. Nevyhoda: jsou smd, coz dela z pridelavani na dratky vedouci dolu pod desku tak trochu pakarnu.

Kulate:
https://www.gme.c...ac-p-dt6sw
prijemne cvaknuti, chodi zlehka, ale s malym zdvihem. Oproti tomu 5*5 poteru je tam navic pruzinka a fyzicky je to velikosti, ze je to pouzitelne. Pri zmacnuti ma tendenci se viklat, protoze tam nejsou skoro zadne vodici linky, jen tlacite proti pruzine. Ale kdyz to date pod kulaty otvor v desce, casto se vam stane, ze treni bokem o ten otvor zkazi hladky chod.

Ctvercove pristrojove:
https://www.aliex...73768.html
vyrabi se v mnoha variantach, takze je treba dat si pozor a koupit tlacitko a ne prepinac, ktery zmacknete a zustane stlaceny a zapnuty. take se vyrabi v mirne rozdilnych velikostech, kdyz koupite tu spravnou, vyjdou nozicky do standardniho vrtaneho univerzalniho plosnaku s rozteci 2.54 (ale jen tak tak). Maji pomerne dlouhy zdvih a jemne cvaknuti, da se k nim koupit jednoduchy hmatnik a pri mackani se sice trochu viklaji, ale neni problem s trenim boku jako u tech kulatych (vcelku dobre vedou behem zmacknuti smer).

Obdelnikove samostatne:
https://www.gme.c...c-p-dtl2sw
pokud jde o chod, to nejlepsi, co se da sehnat. Bytelnost, hladkost. Nevyhody: velikost, tvar a to, ze se pri zmacnuti neposunuje, ale otaci (proto je tak velky a proto chodi tak bezvadne). Dal bych je uplne vsude, kdyby nebyly tak pitome velike a neprakticke (vykoupil jsem pred lety vyprodej po ctyrech korunach za kus :-)).

Bonus: klavesnicove spinace pro mechanickou klavesnici.
https://www.aliex...23393.html
Zkousel jsem dva, oba od Gateronu, necvakaci a cvakaci. Cvakaci (jsou dva, mam ten s vetsi silou) je imho temer dokonaly, hlavne tyhle klavesnicove spinace chodi nahoru a dolu bez viklani.
Nevyhody: tvar, ktery se neuveritelne spatne montuje kamkoliv. Pouze standardni hmatniky jednoho tvaru (=klavesnicova tlacitka), coz vicemene limituje pouziti na keypady v modernich letadlech.
Svym zpusobem je to budoucnost, cekam masovou vyrobu a adekvatni pad cen na jedne strane a snad nejaky lokalni 3D tisk hmatniku na stranu druhou. Chodi jako klavesnice, tj. zlehka, coz vylucuje pouziti v mistech, kam odkladate prst.

Druhy bonus: velke cervene nouzove tlacitko.
https://www.aliex...10360.html
Zatim jsem ho nenainstaloval, ale zda se byt idealni pro pripad nouze :-). Mechanicky perfektni.




Dodatek 1:
DPS/uchyceni pro klavesnicove spinace
Da se koupit nekolik vychytavek, bud jednoducha mrizka, do ktere zapadnou klavesnicove spinace (prodavano jako pripravek na ohmatani si jednotlivych verzi tlacitek) a nebo primo plosny spoj s elektronikou, ktery se k pocitaci hlasi jako klavesnice a da se skrz nejake GUIcko nadefinovat, ktera klavesa co dela. To ma plusy a minusy, verze "numericky keypad" je velikostne presne to, co chcete na tu klavesnici v modernich stihackach, ale zatimco simulatory umi vice joysticku a definovat je zvlast, neumi vic klavesnic s ruznou funkci dane klavesy. Definujete tedy spolecne pro klavesnici a ten vas keypad.

Dodatek 2:
mikrospinace krizove (pro hat): zkusenosti mam jen spatne. Daji se koupit jen titerne miniatury pro telefony a podobne, ktere chodi spatne (treba sepnou kontakt predtim, nez cvaknou), a pro ktere je prakticky nemozne udelat nejaky hmatnik, protoze konci milimetrovou tycinkou.

Dodatek 3:
Jak to, ze zadne mikrospinace nejsou pro uchyceni v panelu jako spinace (tj. prostrcit vyvrtanou dirou a zajistit matici)? Nevim. Tlacitka (necvakaci) v te forme existuji.

Dodatek 4:
Nejlepsi spinac pod ukazovacek na joystick? To obdelnikove je fakt vyborne, ale pokud by vam nevadilo dost hlasite klikani a jeste vetsi velikost, tak stare socialisticke zvonkove tlacitko je jeste lepsi. Takovym tim smerem co ten rusky prepinac, vic materialu, vetsi chod, vic jistoty.
 
Richi
V Aliexpress výpalné platíš už od datumu, od kterého výpalné začalo v EU platit.
To, že ČR to (asi stále?) ještě neuvedla v praxi je jedno, "Price includes VAT".
I když jsem se o to hlouběji nezajímal, žiji v dojmu, že cena se jen navýší o daň a tobě to příjde do schránky jako dříve a nic se dál nemusí řešit.

Jinak, co se týká těhle hejblátek, v letounech/simech jsou občas i třípolohové přepínače. Flaps Switch u F18, RF Switch a Autopilot u F16.
I když mám něco rozdělaného, tak zatím nemám zkušenost s tím, jestli to lze programově obejít nebo vždy obejít tak, aby On-Off-On udělal stejnou službu jako On-On-On.
Nicméně sehnat na trhu On-On-On snad ani není takový problém, problém je často nesmyslná cena za doručení, protože to mají většinou jen velké firmy.
Zapomeňte na to, že On-On-On koupíte v Conradu nebo GM ELECTRONIC ani v šunťáckých obchodech.
Všechny možné přepínače, tlačítka a podobné kraviny s poštovným asi 200k jsem našel jen u RS - https://cz.rs-onl...
Vyšší cena, ale specifikace napětí, proudu, materiálů i životnosti. Jen to posílají pouze na IČO nebo DIČ.
 
LesniHU
Kdyby se cena navysila jen o dan, nemel bych s tim velky problem. Jenze o vypalne v hodnote treba i desetinasobku ceny zasilky si rekne posta. Pry bude nejaky novy system "celnicka", nebo jak, mozna uz je, ale radeji jsem na jare nakoupil nektere drobnosti do zasoby.

Drobne nakupy se pry daji realizovat pres rothsware, osobne jsem nezkousel. Zbytek rozvedu v jinem vlakne.
 
Richi
Tak jsem se trochu snažil zapojit přepínače ... a co byste řekli, prostě na hovno.
To je v pytli, když jeden nic neví a nezná.
Mám tu pár páčkových přepínačů on/on/on DPDT, tedy dvoupólové dvoupolohové přepínače, ale ty potvory nedokáží ovládat tři okruhy, ale jen dva.
No jo, chápu, že kdo z vás o tom má znalosti, tak řekne, že je to jasný a jsem blbej. Ale tohle mě fakt nenapadlo.
On/on je jasný, on/off/on taky, ale prostě mě nenapadlo, že on/on/on DPDT bude vlastně stejné.
Takže hurá pro on/on/on 4PDT z Farnelu https://cz.farnel...M7REC-RP-1
Do psí pochvy. Vyděšený
 
LesniHU
na co potrebujes tri okruhy?
 
Richi
Chci mít přepínač s třemi polohami. Tedy jako "tlačítko" 1, 2, 3.
Něco by šlo asi vyřešit softem a tak nějak by to mohlo fungovat, ale já to chci takhle jasně.
U F16 třeba volby autopilota.
 
LesniHU
No to ano, ale v čem nepostačí jednoduchý tripolohovy? Normálně ho zapojit místo třech tlacitek? Nebo jsem se nějak ztratil v tom, co máš.
 
Hot_Dog
Mě teda trochu přijde, že si pleteš polohy a póly přepínačů navíc tam pleteš a něčemu říkáš okruhy... No prostě Hrušky a jablka...

Jinak co používáš za desku, Arduino MMjoy2 ?
Tam dou v pohodě nastavit třípolohové přepínače on-off-on aby se chovali přesně jak chceš, tedy tlačítka 1,2,3...

Jak páčkový přepínač on-off-on, tak tvůj on-on-on je třípolohový (páčku mužeš dát do tří poloh). Počet pólů říká, kolik má přepínač elektricky oddělených okruhů, kterými můžeš vypínat jednotlivé elektrické obvody. Pro jakoukoliv konstrukci herního ovladače pro PC nemá praktický význam používat cokoliv, co má víc jak jeden pól, ovšem použití více-pólového přepínače ničemu nevadí, ale nic tím nezískáš, vždy použiješ jen jeden pól, ikdyž jich ten přepínač bude mít třeba 10... Co sou ty póly si představ asi takle:

Mám nějaké elektrické zařízení, třeba lampičku.
- 1-pólovým vypínačem sem schopen vypínat pouze jeden drát, ideálně Fázi... Nulák (případně ochranná zem budou vždy zapnuté)
- 2-pólovým vypínačem sem schopen vypínat dva dráty, tedy Fázi i Nulák
- 3-pólovým vypínačem sem schopen vypínat 3 dráty, takže Fázi, Nulák i Zemi

Všechny ty póly se přepínají jedním pohybem páčky naráz, ale sou vnitřeně elektricky oddělené...

Jinak chápu čeho chceš dosáhnout, asi chápu proč na to chceš použít to co si sem poslal (fungovat by ti to mělo, tak jak chceš), ikdyž je to zbytečný, ale máš v tom teda fakt dost zmatekÚsměv

Navíc jestli to zapojíš tak jak si myslím, že to chceš udělat podle toho co sem píšeš
budeš mít nevýhodu, že po přesunutí do polohy 1,2 nebo 3 tu polohu budeš jakoby celou dobu držet a hra to bude brát, jako bys celou dobu držel to tlačítko, prostě jako bys třeba hodinu držel na klávesnici klávesu "A" pro autopilota, což moc dobrý není... Na klávesnici bys taky zmáčknul klávesu "A" a hned jí zase pustil... Tohle se normálně se to nastavuje jako "Switch" (což jak píšu normálně MMjoy2 umí, starý MJoy16 taky, a pokud ti někdo vytvořil něco jiného, tak by to měl být taky schopen přeprogramovat do tohoto modu) tedy, že dojde na nějakou definovanou dobu (třeba 100ms) na virtuální stisk tlačítka při změně polohy tý páčky... No a ty si u on-off-on nastavíš že, když je pohyb páčky z on1>>off nebo z on2>>off:, zmáčkne se jakoby 2, když z off >>on1, zmáčkne se 1 a když z off>>on2, zmáčkne se 3, jenže se jen zmáčkne, nedrží se celou dobu...
Upravil/a Hot_Dog dne 04-03-2022 15:18
i.ibb.co/MRjkv1k/Hot-Dog.png
 
Richi
No vždyť píšu. že o tom vím prd. Úsměv A ano, Leonardo a MMJoy2.
Ten DPDT, když chci, aby mi to fungovalo jako tlačítka např. 1, 2, 3, tak řekněme například v poloze páčky uplně nahoře bude 1, uplně dole 2.
Uprostřed 3, ale tady jsem se ztratil, protože 3 tam bude, ale v okamžiku, kdy přepnu nahoru nebo dolu, v závislosti na tom, kde mám výstup pro 3 připojen, bude svítit 1+3 nebo 2+3.
 
Hot_Dog
To se fakt blbě vysvětluje (eště ke všemu písemně), když moc nevíš, o čem mluvím...

1) Prostě vemeš přepínač on-off-on,
2) zapojíš ho v MMjoy2 tak, že že střední pin zapojíš na nějakou řadu, třeba C
3) krajní piny zapojíš na nějaký sloupce, třeba 3 a 4
4) Tím získáš dvě hardwarový tlačítka, C3 a C4
5) Když bude páčka uprostřed, nebude zmáčklý žádný tlačítko, když bude na jednom kraji, bude zmáčklý C3, když bude na druhym kraji, bude zmáčklý C4
6) V softu pro MMJoy2 si nasatvíš:
- C3 - Switch(OFF) = tlačítko 2
- C3 - Switch(ON) = tlačítko 1
- C4 - Switch(OFF) = tlačítko 2
- C4 - Switch(ON) = tlačítko 3
7) a když přepneš z jakýkoliv polohy na druhou, zmáčkne se ti tlačítko dle budu 6.

Edit: Prostě sepnutí tlačítka C3 generuje stisk virtuálního tlačítka 1, vypnutí tlačítka C3 generuje stisk virtuálního tlačítka 2... ... a analogicky sepnutí tlačítka C4 generuje stisk virtuálního tlačítka 3, vypnutí tlačítka C4 generuje stisk virtuálního tlačítka 2...
Upravil/a Hot_Dog dne 04-03-2022 15:58
i.ibb.co/MRjkv1k/Hot-Dog.png
 
Richi
Původně bylo jedno, jestli objednám on/on/on, nebo on/off/on, protože cena stejná a mýlil jsem se v tom, že jsem si myslel, že budu mít tři samostatné okruhy, které nemusím v případě nadbytečnosti zapojovat všechny.
Já chtěl tři jasné polohy na shift register.
Jestli je to zbytečný nebo ne, MMJoy2 nabízí 7 nastavení na tlačítku, je stejně jedno, protože já se rozhodl pro tuhle variantu. Vlastní rozmar no, s tím nic neudělám.Úsměv

EDIT: Teď jsem zkoušel na shift registeru obejít ty switch on/off a musím zkoušet, nějak to na první dobrou nedávám. Windows nějak nechápe co po něm chci, v MMJoy2 fyzicky všechno funguje.
Upravil/a Richi dne 04-03-2022 17:40
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

15-05-2024 22:10
2 z 16 snad to stihnu na termín. Ale ty pruhy jsou děs.

15-05-2024 21:49
Nesnáším proužky o šířce 46 cm! Děs. A ani jeden to nemá stejně!

09-05-2024 09:43
Thou shalt not bear false witness.

08-05-2024 22:45
A nebo naopak? Takove "you" je i pro jednotne cislo a preklada se jako "ty"?

07-05-2024 20:34
Angličané si jenom vykají. Takove "you" je i pro množné číslo. Tedy v češtině se vždy překládá jako "vy".

06-05-2024 11:24
Ještě Paulusi napiš že "takoví angličané si jenom tykaji." Úsměv

05-05-2024 18:15
Ale hovno. Co je správné, určuje společnost a její kultura.

03-05-2024 11:15
Vykání je následek nepochopení formy vlády pozdních římských císařů. Koncem Římského císařství spoluvládli čtyři vládci. Proto byli oslovován jako celek. Tykání je správné.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

29-04-2024 20:53
Tem Teamspeak jedete trojku nebo pětku? Mně se nechce nikam registrovat.

34,900,767 návštěv